4 R Brain
Stress Vrij
HomeZakelijke MarktTopSportService DienstenAboutProduktenContactNieuws & EvenementenDisclaimer



TopSport

“In de voorbereiding gaat het prima, maar als het moet gebeuren weet ik het soms even niet meer…”         
“Op belangrijke momenten slaat de stress toe. Ik vergeet afspraken of dingen die ik normaal altijd weet en maak onbegrijpelijke fouten…”
“Ik denk, door de spanning van het moment, “dat ik het gewoon niet goed meer zie…”. 
     

WAT DOEN WE ER AAN???             
“4rBrain” helpt je jouw stress in de hand te houden!
( door de beheersing van je emotie op het moment dat jij dat wil…)
 
Negatieve spanning kan voor een blackout zorgen, op een belangrijk moment kan je soms net even niet op belangrijke informatie komen.

Na afloop van een vergadering of bijeenkomst schieten je van allerlei mogelijkheden door het hoofd, waarop je op het belangrijke moment niet kon komen.

Presteren en stress gaan niet zo goed samen..

Is daar nu een remedie tegen?

In de wereld van de neurocardiologie is ontdekt dat er een verband is tussen negatieve spanning en hartslagvariatie of, om het positief te formuleren, tussen piekprestaties en hartslagvariatie.
 
Wij geven een training, eigenlijk een coaching, waardoor u grip krijgt op uw mogelijkheden en het plezier in uw werk (topsport) kunt verhogen.
 
De term hartslagvariatie doet al vermoeden, dat het hart niet zo regelmatig klopt als men vaak denkt. Het hart versnelt en vertraagt voortdurend. Nu blijkt dat die variatie chaotisch kan zijn, bijvoorbeeld bij negatieve spanning, maar de variatie kan ook regelmatig zijn, namelijk als we in flow zijn. Dit noemen we dan hartcoherentie. Er is dan sprake van optimale afstemming in het lichaam, in de hormoonhuishouding, in elektrofysiologische processen in ons lichaam en in de werking van onze hersenen.
 
Probleem van spanning en het goede nieuws
In negatieve spanningsituaties val je vaak terug op oude reactiepatronen en worden de nieuw aangeleerde dingen niet voldoende geïntegreerd. Dit komt omdat we verschillende onderdelen in onze hersenen hebben. We onderscheiden het rationele brein en het emotionele brein.
In negatieve (hoge)spanningsituaties komt er een alarmreactie van het emotionele brein, waardoor de optimale verbinding tussen die twee breinen verbreekt of vermindert. Een ‘black out’ is de meest ernstige vorm hiervan, maar ‘even een naam vergeten’, of ‘niet scherp geconcentreerd’ zijn, zijn de zwakkere vormen hiervan.

Het goede nieuws is, dat we nu ook het omgekeerde kunnen: via een speciale methodiek kunnen we de hartslagvariatie zodanig beïnvloeden, dat er een optimale verbinding is tussen de twee hersendelen. Dit bevordert de concentratie, de optimale fysiologische afstemming in het lichaam en daarmee het bereiken van topprestaties.
 
In mental coaching wordt veelal met het cognitieve brein gewerkt, wat op zich effectief is. Nu we weten dat emoties het cognitieve brein sterk kunnen beïnvloeden, kunnen we een stap verder gaan.
Nu in de neurocardiologie zichtbaar is geworden, dat er verband is tussen emoties en hartritme, is emotiemanagement hartcoherentie management geworden en andersom.
 
 
Nieuw onderzoek
Deze nieuwe onderzoeken hebben een aantal lang bestaande veronderstellingen over emoties op de helling gezet. Jarenlang hebben psychologen volgehouden dat emoties enkel een uitdrukking van een mentale activiteit waren, dat ze alleen uit de hersenen voortkwamen. We weten nu dat dit niet helemaal juist is.
Emoties hebben net zoveel (of misschien wel meer) met de rest van het lichaam te maken als de hersenen.
Emoties zijn het product van een samenwerking van het brein en het lichaam, waarbij het hart een belangrijke rol speelt.
Het gescheiden houden van activiteiten van de hersenen en het lichaam raakt uit de tijd. Het is het autonome zenuwstelsel (AZS) dat de hersenen, het hart en het lichaam met elkaar verbindt.
Deze nieuwe kennis heeft directe consequenties voor training en begeleiding van managers, topsporters en anderen die last hebben van stress.
 
Emoties
Er zijn veel verschillende emoties. Emoties spelen ook een rol in de aanmaak van bepaalde hormonen. Het is nu duidelijk dat er emoties zijn die goed voor het lichaam (en presteren) zijn en emoties die slecht voor het lichaam (en presteren) zijn.
Het zenuwstelsel stuurt deze hormonen en beïnvloedt daarmee de fysiologie van het lichaam.
 
Bij negatieve spanning bijv. bij angst, depressie, boosheid, frustratie en hieraan gerelateerde emoties vindt er een onbewuste gedragsaanpassing plaats die oa:
  1. de spierspanning verhoogt (terwijl veelal ontspanning juist nodig is),
  2. het hart en longsysteem beinvloeden,
  3. “tunnelvisie” (ontstaat bij negatieve spanning in meerdere of mindere mate, waardoor verkeerde keuzes gemaakt kunnen worden).
 
Als iemand zich bewust wordt van zijn of haar emoties en de bijbehorende hormoonwerking, kunnen zij de dynamiek van spanning en emotie optimaal afstemmen. De “tunnelvisie” verdwijnt en men kan mede daardoor optimaal presteren. Die samenhang (hartcoherentie genoemd) zorgt er voor dat de ideale emotionele toestand ontstaat, waarin leren en presteren het best tot hun recht komen.
Een groot aantal wetenschappelijke publicaties van hersenwerking, hormoononderzoek en onderzoek op het gebied van stressreductie en het vergroten van emotioneel evenwicht, heeft ten grondslag gelegen aan de door ons gebruikte methoden en technieken.
 
Met deze technieken kun je leren je emoties in eigen hand te nemen, zodat ze niet tegen maar voor je werken. Je verkleint de kans op toeval en vergroot de bewuste invloed.
Inmiddels worden deze technieken in allerlei spanningsvolle “vakgebieden” en in de topsport gebruikt.
 
Het bijzondere van de gebruikte techniek is dat je door regelmatige oefening een patroon in de hersenen “inslijt” waardoor je het kan oproepen wanneer je het nodig hebt. Door te leren hoe je de baas kunt zijn over je emoties en je hartritme kun je emotionele flexibiliteit (soepelheid) opbouwen en vergroten. Het aanleren vergt enige tijd, het onderhoud is heel simpel en eenvoudig bij te houden. Hierbij is aansluiting gezocht bij de modernste inzichten van het gebruik van de leermogelijkheden van de hersenen.
 
Hoe kunnen we hartcoherentie beïnvloeden?
In de methodiek (ontwikkeld door Heartmath) wordt gewerkt met een computergestuurd biofeedback-programma, waarin je op het beeldscherm je hartritme te zien krijgt. Door middel van een optische sensor, dat aan vinger of oor wordt bevestigd, wordt het hartritme op het computerscherm geregistreerd. Wanneer de sporter ongeconcentreerd is, zie je grillig gevormde grafieken met bergpieken.
 
 
Wanneer zij door een aantal geleerde oefeningen en door positieve gevoelens op te roepen een coherent hartritme krijgen, zie je op de computer een gelijkmatig glooiend golfpatroon.
 
 
Na een paar weken blijkt een groot deel van hen al in staat te zijn om op hun eigen manier dat hartritme positief te beïnvloeden. Ze krijgen greep op hun eigen lijf.
 
In Amerika, onder leiding van het Instituut voor Heart Math, werkt men in onderwijs en bedrijfsleven nu tien jaar met de methodiek met zeer interessante effecten: lagere bloeddruk, een meer gezonde hormoonhuishouding en hogere prestaties op allerlei gebieden. Bij meting aan 500 werknemers van een Nederlandse multinational werden significante vermindering gemeten van piekeren, slapeloosheid, chronische vermoeidheid en depressieve gevoelens. De gemiddelde bloeddruk van de groep managers daalde in 6 maanden van 147/89 (bovendruk/onderdruk) naar de veel lagere gemiddelde bloeddruk 128/80. 
Professionele golfwereld is vol aan de slag met deze methode.  GOLF54® #1 ranked golf school USA ( Golf Magazine June 2005)
Pia Nilsson (foto) is het afgelopen jaar nummer 1 topcoach van de PGA in Amerika geworden. Zij gebruikt al jaren de methode’s. In pro-tour zijn inmiddels een groot aantal spelers fan van Heartmath en gebruiken de technieken om de prestaties te verbeteren.                  
 
Andere referenties
“Onze focus met HeartMath was gericht op zowel de kosten als de productiviteit in het Boeing 767-400R programma. De coaching gaf ons team de ‘coherentie’ die wij nodig hadden om binnen het budget te blijven en – na verloop van tijd - tot een productiviteitsgroei van 12 % te komen”
Steve Stephenson, Sr. Manager OD, Engineering & Product Integrity, Boeing Commercial Airplanes
 
“HeartMath is een uniek stressreductie systeem dat ongewoon effectief is in het terugdringen van angst en zorg en het verbeteren van prestatie. In tegenstelling tot veel andere producten en diensten die soortgelijke claims leggen, heeft het een solide wetenschappelijke basis en het is getest in een verscheidenheid aan situaties die duidelijk deze resultaten hebben aangetoond.
Prof. Paul J. Rosch, M.D., F.A.C.P.,
President of the American Institute of Stress & Clinical
Professor of Medicine and Psychiatry, New York Medical College
 
"Het HeartMath programma heeft mij in staat gesteld om mijzelf op gemakkelijke wijze te ontdoen van stress temidden van de talloze uitdagingen en kansen die deel uitmaken van de dagelijkse praktijk van een leider. Sinds de coaching merk ik dat ik kan reageren op de stortvloed van eisen en prioriteiten met meer focus en met vrijwel geen agitatie meer, waardoor ik veel meer in staat ben om weloverwogen, weloverdachte beslissingen te nemen."
Jack Peterson, Vice President,Performance Improvement & OD Services,
Sierra Providence Hospital Network (a Tenet Hospital)
 
Wat doen we tijdens een coaching?
We praten met mensen over welke rol emoties spelen bij stress en presteren. Verder vertellen we welke emoties goed en welke slecht zijn voor het lichaam. We leggen uit en oefenen hoe je, door gebruik van methode’s en het aanleren van technieken, de emoties (zowel die slecht als die gezond zijn voor het lichaam), kan onderscheiden en onder controle kan krijgen.
Stress is een belangrijke oorzaak van veel chronische ziekten en zorgt voor vermindering van presteren.

Positieve gevolgen door onze trainingen:
  • helderheid in denken;
  • betere concentratie;
  • hoger prestatieniveau;
  • meer plezier in leren en leven
  • effectievere reactie op spanning en stress;
  • positieve invloed op o.a. bloeddruk, vermoeidheid, depressiviteit en slapeloosheid.
 
Wij werken met coaches die in het bezit zijn van een licentie van HeartMath.
 
Het programma omvat de volgende Coaching

Programma 1 op 1
De training is gebaseerd op het SRP Stress Reductie Programma van Heart Math 
6 sessies van 1,5 uur. In 8 weken tijd (benodigd voor een gedrags verandering).
Minimaal 1 week tussenpauze per sessie, waarbij met behulp van technieken en instrumenten instructie wordt gegeven.
Per week moet tussen de 3 en 5 x gedurende 15 tot 20 minuten per dag zelfstandig worden geoefend en een huiswerkopdracht worden uitgevoerd.
Het programma is uitgewerkt in een werkboek.
Afhankelijk van de coaching is de apparatuur eigendom of in bluikleen.
 
Wij zijn graag bereid u meer te vertellen en te laten zien over deze training.
 
Eduard Driessen
Tel.06-53465120 
e-mail: eduard@4rbrain.nl
 


 


HomeZakelijke MarktTopSportService DienstenAboutProduktenContactNieuws & EvenementenDisclaimer